Sivut

sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Sämpylän tuoksua

Nämä ovat näitä kesälomapostauksia, aikaa riittää vaikka mihin - sämpylöihinkin, jotka venähtivät brunssin puolelle valmistumisellaan. Pidän kovasti leipomisesta, mutta aika ei vaan tunnu riittävän siihen, etenkään sämpylöille, joden leipomiseen menee ikuisuus nostattamisineen.

Tarkoitus oli leipoa äskettäin löytämälläni mainiolla ohjeella, jossa tehdään taikina valmiiksi jo illalla ja aamulla vaan uuniin, mutta unohdin tietenkin illan hässäkässä. Sämpylää teki kuitenkin mieli, joten ei kun leipomaan, onneksi lapset jaksoivat odottaa aamupalaansa... Ohessa ohje tännekin, oma sekoitelmani eri resepteistä, mutta pohja näille on lähes sama aina, joten plagiointi on mahdollista. Teen aina pienen määrän vain, ei ne kuitenkaan maistu ihan yhtä hyvälle seuraavana päivänä.


Herkulliset vehnä-kaura sämpylät 10 kpl

139 kcal per sämpylä 

2,5 dl rasvatonta maitoa 
25 g   hiivaa
1 rkl   fariinisokeria 
1 tl     suolaa
2 dl    kauraleseitä
2 dl    vehnäjauhoja
2 dl    hiivaleipäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna siihen puoli pakettia hiivaa. Liota fariinisokeri ja suola joukkoon. Lisää kauraleseet joukkoon puuhaarukalla sekoittaen. Ala alustamaan taikinaa lisäten jauhoa vähitellen, jotta hiiva ei tukehtuisi - itse käytin yleiskonetta. Lisää lopuksi öljy ja anna kohota liinan alla 40 min-1 h kärsivällisyydestä riippuen.



Kun taikina on kohonnut, vaivaa siitä ilmat pois jauhotetulla alustalla, jotkut käyttävät myös öljyttyjä käsiä joilla otetaan ilmat pois suoraan kulhossa. Pyörittele sämpylöitä 8-10 kpl, haluamastasi koosta riippuen. 



Anna sämpylöiden kohota liinan alla 12-20 min kärsivällisyydestä riippuen. Voit voidella ne maidolla jos haluat (itse en sitä tehnyt kun en ole vieläkään saanut uutta pullasutia hankituksi rikkoontuneen tilalle...)

Paista sämpylöitä 225 asteessa uunin keskitasolla 10 minuuttia uunista riippuen ja valmista tuli.



Johan tuli herkullisia vaikka itse sanonkin! Ihan aina ei onnistu, etenkin kun on tapana muokata parista tai useammasta reseptistä se mieluinen ja kaapien sisältöä vastaava tuotos.


Se mitä en ole vielä onnistunut saamaan täydellisesti onnistumaan on se unelman ihana höttöisyys, onkohan siihen joku pomminvarma ohje tai juju millä se saadaan? Enemmän vaivaamista? Vähemmän jauhoja?


No joo, sämpylät siis valmistuivat sopivasti, kuten sanottua, brunssiaikaan ja päälle kesäisen tuoksuiset täytteet. Lapset ja äiti nauttivat ja koko kämppä tuoksui ihanalle.


2 kommenttia:

  1. Ihana ihana Krista ja ihana perheesi kuvaus tuolla alussa =)
    Ei ole meillä välimatkaa kuin 80 kilometriä.
    Kiva lukea sinun juttujasi, jään seuraamaan ja kommentoinkin kun ihastelultani kykenen.
    Nuo kuvat marsipaanistruudelista ja käsin tehdystä suklaasta....melkein nuolaisin ruutua...
    Ihanat ovat myös lapsosesi....
    Heh tää menee taas tähän...laske kuinka monta ihana-sanaa mahtuu yhteen viestiin...

    Kivaa heinäkuun jatkoa sinulle !

    t. weebee

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa bee että olet täällä! ;)

      Ja kiitos kovasti - kyllä, struudelit ja suklaat olivat just niin hyviä kuin näyttivätkin (ja kaloreita ihan pikkuisen enemmän, kuin laki sallii...)

      Tosi mukavaa kun liityit seuraan ♥

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...